Skip to content

ИСТОРИЈАТ

ШТА СМО САЗНАЛИ О НАШОЈ ШКОЛИ

Школа у Хртковцима помиње се први пут 1860. године. За време 1. светског рата школа је спаљена, а 1818. године завршена је изградња школске зграде са учитељским станом. Настава се одвијала на српскохрватском и мађарском језику.

1937. године почела се градити нова школска зграда, коју је 2. светски рат омео у изградњи по плану. За време рата настава се повремено одвијала а разлог је боравак војске у згради.

После ослобођења 1944. године НОР Рума отвара четвороразредну школу на српскохрватском и мађарском језику. 1946/47. године школа је прерасла у прогимназију са седморазредном наставом. 1951. године прерасла у осмолетку, а неколико година касније оснива се пољопривредна школа са 35 полазника у првој години. Број ученика и наставника је постепено растао.

Данас у школи има 210 ученика, 11 одељења, 24 наставника, вероучитељ . Од школске 2010/2011 године у школи почиње са радом и продужени боравак за ученике нижих разреда. Наставни кадар је последњих неколико година знатно измењен. Стари кадар је отишао у пензију, а у школи су уместо њих почеле радити младе колеге. Стручност наставног кадра је подигнута на значајан ниво.

1964. школа је добила назив “Владимир Назор”а 1997/98. званично мења назив у ОШ”Милош Црњански”. 2.7.1983. започиње изградња школске зграде са четири учионице и мокрим чвором. Од страних језика учио се руски и немачки; деведесетих је уведен енглески као страни језик.

Школско двориште је лепо уређено. Већи део заузима зелена површина где се налазе љуљашке, клацкалице, столови за стони тенис, игралиште и дрвени столови и клупе ради угоднијег боравка у школи.

2007. године је на иницијативу ученика грађанског васпитања уз помоћ Пилане и Месне заједнице изграђена пољска учионица која је поред тога што је функционална и украс школског дворишта.

Школа је уз помоћ Друштвених делатности 2008. године успела доградити нову библиотеку и опремити је новим намештајем . Набављен је и одређен број нових књига. До тада је библиотека била смештена у неусловној просторији и велики део књижног фонда је уништен.  

Резултати наших ученика на општинским, регионалним и републичким такмичењима не изостају. Неки од бољих ученика и  такмичара били су: Милан Корњача, Данијел Волар, Богдана Стјепановић, Моника Роквић, Ненад Богуновић, Марина Баги, Александра Вртача, Александар Крњајић, Маја Обрадовић, Данка Милојевић, Анђела Перић, …

Школска слава Свети Сава почела се обележавати раних деведесетих тако да смо били међу првим школама које славе овај дан. 27. јануара одржава се свечана академија, у цркву се одлази  на литургију, школи се ломи славски колач и  награђују најбољи ученици. 23.1.2005. наша школа је била носилац свечане Светосавске академије у Руми под називом “Со живота”. 

   Школске 2009/2010 наша школа је заједно са још 14 школа у Војводини одабрана да направи Глобални план са интегрисаним наставним садржајима за први разред основне школе. Оформљен је тим који је са највећим успехом реализовао овај план.