Европски дан језика

Европски дан језика слави се од 2001. године а установило га је Веће Европе. То је дан посвећен вишејезичности и језичкој разноликости Европе. Ове године смо обележили Европски дан језика   на библиотечкој секцији кроз следеће активности:

  1. Играли смо се , такмичили и забавили  кроз: Језички квиз, Који је ово језик, Језичке чињенице, Познате личности говоре језиком,…и друге игрице са званичног сајта Европског дана језика. https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx
  2. Правили смо плакат следећег садржаја:

– Шта је Европски дан језика и зашто се слави;

– Како гласе поздрави на европским језицима;

– Како изгледају заставе европских земаља:

– Неке занимљивости о европским језицима;

– Порука: „Колико језика знаш, толико вредиш“;

– Песма  „Европски дан језика“ чији су аутори  чланови библиотечке секције.

  • Радионица „Бирам државу…“

-Ученици су изабрали по једну картицу државе о којој би желели нешто да нам испричају. Најпре смо читали са картица дијалог, бројеве и неке познате фразе  написане на језику те државе. Затим су ученици тражили на интернету занимљивости о језику и држави уопште. Свако од њих је презентовао шта је пронашао. Трудили су се да представе језик и државу коју су одабрали на што интересантнији начин.

  • Циљ активности је био да се ученици упознају са језичким и културним разноликостима Европе и подстакну на учење страних језика. Тиме се побољшава комуникација и разумевање међу људима, негује толеранција и наглашава предност вишејезичности у некој средини.
  • Ученици су се сложили да би идеално било да, поред свог матерњег, познају још 3-4 страна језика.